Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Well-being και Βελονισμός

Αρχική » Blog – Άρθρα » Well-being και Βελονισμός

Στο άρθρο αναπτύσσονται τα συμπεράσματα του Διεπιστημονικό Συμπόσιο Βελονισμού με θέμα την ευεξία.

Σκοπός του Συνεδρίου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, γιατροί, νευροεπιστήμονες, ψυχολόγοι, ερευνητές και βιολόγοι από την Ελλάδα και άλλες χώρες, για δύο ημέρες θα ανταλλάσουν τις απόψεις και τις γνώσεις τους με έναν κοινό σκοπό: την εξέλιξη της επιστήμης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της υγείας.

Εφαρμογές

Τι εφαρμογές έχει ο βελονισμός στην οδοντιατρική για τη διευκόλυνση χρόνιων προβλημάτων αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων; Πώς υποστηρίζουμε μέσα από ειδικά προγράμματα ψυχικής υγείας γονείς με διαβητικά παιδιά; Πώς επιδρά η μουσική σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πάθηση ή τη θεραπεία;

Πώς επιδρά η μουσική σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πάθηση ή τη θεραπεία; Τι εφαρμογές έχει ο βελονισμός στην οδοντιατρική για τη διευκόλυνση χρόνιων προβλημάτων αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων;

Πώς υποστηρίζουμε μέσα από ειδικά προγράμματα ψυχικής υγείας γονείς με διαβητικά παιδιά; Είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Βελονισμού με θέμα την ευεξία, well-being, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

 

Προσέγγιση του θέματος

«Οι διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες εκφράζουν κάθε μία ξεχωριστά τις εξειδικευμένες απόψεις τους, αλλά και παράλληλα σμίγουν και αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη υπό τη σκέπη μιας κοινής επιδίωξης, δηλαδή την εύρεση ρεαλιστικών και πρακτικών λύσεων στο υπό συζήτηση θέμα. Συνεπώς κάθε μία από αυτές συνεισφέρει μέσα από τη δική της οπτική στην ανταλλαγή των απόψεων, παράλληλα όμως βελτιώνει και εξελίσσει και τις υπόλοιπες», μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας, ΕΣΙΒΕ, και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, ICMART Κωνσταντίνα Θεοδωράτου και συμπληρώνει: «Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά και επιφυλακτικά, αλλά οι παρευρισκόμενοι επιστήμονες διέλυσαν αμέσως κάθε ενδοιασμό μας με τη θέρμη της συμμετοχής τους. Ο ενθουσιασμός αυτός, μας οδήγησε να τολμήσουμε και φέτος, παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι μας. Το θέμα που επιλέξαμε για να συζητήσουμε αυτή τη χρονιά αφορά την ευεξία (well-being). Σύμφωνα με τον ιατρικό ορισμό, η υγεία δεν είναι απλά η απουσία ασθένειας αλλά αφορά τη βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία. Στην κλινική πράξη αντιμετωπίζουμε ανθρώπους με ανίατες ασθένειες, με καθημερινά συμπτώματα μη ελεγχόμενα αλλά και με τη σύγχρονη εικόνα που προκαλεί το άγχος. Ολα αυτά είναι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε ώστε να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικές μεθόδους, ξεκινώντας από τις πιο ήπιες μέχρι τις πιο επεμβατικές».

Ο ιατρικός βελονισμός είναι μια θεραπεία που εντάσσεται στην καθημερινή κλινική πράξη. Στηρίζεται στις αρχές της ιατρικής – νευροφυσιολογίας και συνδυάζεται άριστα με τις υπόλοιπες ιατρικές θεραπείες και αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα. Ασκεί θεραπευτικό, αλλά και προληπτικό ρόλο και, τέλος, δεν έχει παρενέργεις όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένο ιατρό. Είναι μία θεραπεία με τεράστια κλινική εφαρμογή και διαθέτει ευρεία κλινική και ερευνητική απόδειξη.

Η κ. Θεοδωράτου συνεργάζεται ερευνητικά με το πανεπιστήμιο Ιατρικής της Καντόνα σε προγράμματα διαχείρησης-απεξάρτησης από τον χρόνιο πόνο με το βελονισμό και θα μας παρουσιάσει αυτή της την εργασία κατά τη διάρκεια του συμποσίου.

Οσο για τη μουσική; «Εχει συναισθηματική αλλά και βιολογική επίδραση στο σώμα μας, τόσο συνειδητή όσο και ασυνείδητη. Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία, fMRI, του εγκεφάλου, μας δείχνει αυτά τα αποτελέσματα καθαρά», προσθέτει η κ. Θεοδωράτου.