Που εφαρμόζεται ο βελονισμός
Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αποκλειστικά, είτε επικουρικά σε κάθε πάθηση χωρίς καμία παρενέργεια όταν εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους ιατρούς ακόμα και παράλληλα με φαρμακευτικές θεραπείες και να ενισχύσει σημαντικά τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ασθενών.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (Π.Ο.Υ.) ήδη από το 1990 έχει εκδώσει και σχετικό κατάλογο ενδείξεων της χρήσης του. Λίγο μετέπειτα και η διεθνής εταιρεία για τη μελέτη του πόνου (IASP) συμπλήρωσε αυτόν τον κατάλογο περεταίρω και αρκετά πρόσφατα το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Αμερικής (N.I.H) εξέδωσε μια ανανεωμένη λίστα ενδείξεων.
Στη χώρα μας τα νοσοκομειακά ιατρεία πόνου (Νίκαια, Αιγινίτειο, Σισμανόγλειο, Λαϊκό, Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς, ΑΧΕΠΑ, ΚΑΤ, κ.α.) χρησιμοποιούν τη θεραπεία του βελονισμού για τα περιστατικά οξέος και χρόνιου πόνου.
Συχνότερες αιτίες επίσκεψης σε ένα ιατρείο βελονισμού είναι:
Πόνοι: νευραλγία τριδύμου, κεφαλαλγία-ημικρανία, αυχενικό σύνδρομο-ίλιγγος, οσφυαλγία-ισχιαλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, καρπιαίο σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδα, τραυματισμοί-αθλητικές κακώσεις.
Αναπνευστικά προβλήματα: βήχας, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ιγμορίτιδα
Γαστρεντερικά προβλήματα: γαστρίτιδα, έλκος, σπαστική κολίτιδα, διάρροια-δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες
Γυναικολογικά προβλήματα: δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, σύνδρομο εμμηνόπαυσης , υπογονιμότητα
Νευρολογικά προβλήματα: άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, ανορεξία, κόπωση
Αλλεργίες: αναπνευστικού, δερματολογικές
Εξαρτήσεις: διακοπή ουσιών, μείωση όρεξης.
Αισθητική: χαλάρωση, ρυτίδες, ανάπλαση κολλαγόνου, κυτταρίτιδα
Παρενέργειες Βελονισμού
Ο βελονισμός είναι ακίνδυνος και δεν προκαλεί παρενέργειες, όταν εφαρμόζεται σωστά από εκπαιδευμένους ιατρούς. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται η εφαρμογή του όπως σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καταστολή και στις τελειόμηνες εγκύους και μόνο για την περιοχή της κοιλιάς.
Επίσης ασθενείς με βηματοδότη, ασθενείς με υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης ή ορθοπεδικές προθέσεις (ολικές αρθροπλαστικές, πλάκα-βίδες κλπ.) στις συγκεκριμένες περιοχές και σε σοβαρές φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος δεν πρέπει να τους χορηγείται θεραπεία με τη μέθοδο του ηλεκτροβελονισμού.
Στατιστικά Βελονισμού
Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες και στατιστικά στοιχεία περισσότεροι από το 35% των Ευρωπαίων έχει δοκιμάσει τη θεραπεία του βελονισμού και κάθε μέρα συνολικά στον πλανήτη δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το βελονισμό ως θεραπευτική μέθοδο. Ειδικά στην Κίνα και στην Ασία ο βελονισμός έχει μια ιστορία χιλιετηρίδων και μαζί με τη βοτανοθεραπεία αποτελούσε τη βασική ραχοκοκαλιά της θεραπευτικής αντιμετώπισης των παθήσεων κι ενόσω η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της γης παρόλα αυτά συνεχίζει να χρησιμοποιείται και να διαδίδεται συνεχώς. Αν δούμε και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια χώρα αμιγώς προσηλωμένη στην πρόοδο και την εξέλιξη της ιατρικής με ραγδαίους ρυθμούς, θα εκπλαγούμε από την μεγάλη απήχηση που έχει βρει ο βελονισμός και η χρήση του σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, καθώς και η επίσημη πανεπιστημιακή διδασκαλία του από αξιοσέβαστα πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια. Και φυσικά μια τέτοια αποδοχή στον επιστημονικό κόσμο και στους κρατικούς φορείς σημαίνει και κάλυψη των ασθενών από τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας.
Στη χώρα μας παρόλο που ο βελονισμός υφίσταται εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες πλέον έχει αρχίσει και κάνει όλο και πιο δυναμικά την εμφάνισή του.
Κάθε ιατρική πράξη έχει εξ `ορισμού ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τα ποσοστά επιτυχίας πάντα κυμαίνονται από την πιο ασφαλή θεωρητικά πράξη π.χ. λήψη φαρμάκου ή τοκετός, μέχρι την πιο σύνθετη. Ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός και η φύση του προβλήματος καθορίζουν τελικά την αποτελεσματικότητα. Ο βελονισμός έχει ορατά αποτελέσματα που ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και τον οργανισμό- όπως όλες οι ιατρικές πράξεις. Δεν έχει όμως επικινδυνότητα ή παρενέργειες όταν παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό.