Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Διατροφολογία

Αρχική » Διατροφολογία

Η σύνθεση ενός διαιτολογίου είναι πολύ σημαντική  καθώς αφορά την λειτουργικότητα του οργανισμού, την υγεία του καθώς και μακροχρόνιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής. Ο άνθρωπος ουσιαστικά πρέπει να εκπαιδευτεί σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής σύμφωνα με τη δραστηριότητά του αλλά και τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ώστε το πρόγραμμα να είναι εφικτό, να υιοθετηθεί για μακροχρόνια λήψη και να μη δημιουργεί νέα προβλήματα όπως για παράδειγμα, συμπτώματα στέρησης, αβιταμινώσεις κ.α.

Η κλινική διατροφολογία είναι ένας κλάδος που εξειδικεύεται στην διατροφή και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια ανάλογα με τις προδιαγραφές και την δραστηριότητα του.

Σκοπός της είναι η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του οργανισμού σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα . Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία οι διάφορες τροφές διασπώνται σε μικρότερα μόρια και στοιχεία ώστε να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να εξυπηρετήσουν όλες τις διαφορετικές λειτουργίες.

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως και άλλων λαών της Μεσογείου, έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει για την διερεύνηση της σχέσης της διατροφής με την υγεία και το προσδόκιμο επιβίωσης. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής το οποίο έχει υιοθετήσει και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας είναι ένα εξαιρετικό σύστημα διατροφής για τους Έλληνες. Τα χαρακτηριστικά αυτού του τύπου είναι τα ακόλουθα: υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, χαμηλή κατανάλωση ζωικών λιπιδίων, μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, μεγάλη κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων, μέτρια κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος, μέτρια κατανάλωση κρασιού κυρίως κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι πρότινος, δεν είναι μόνο ο μεταβολισμός ενός ατόμου που επηρεάζει την πρόσληψη τροφής, αλλά και η λήψη τροφής επηρεάζει το βασικό μεταβολισμό. Ένα επιτυχημένο διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου και να ακολουθεί τον τρόπο ζωής του ώστε να μπορεί να το διατηρεί.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα σύγχρονα προγράμματα διατροφής προσανατολίζονται στην μόνιμη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ατόμου και όχι σε πρόσκαιρες αλλαγές. Στην προσπάθεια για κάθε απώλεια βάρους είναι σημαντικό να τίθενται ρεαλιστικοί και όχι εντυπωσιακοί στόχοι.