Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Πως δρα ο βελονισμός

Αρχική » Πως δρα ο βελονισμός

H Δυτική Ιατρική 

Όλοι γνωρίζουμε περισσότερο ή λιγότερο το ρόλο και την επίδραση της σύγχρονης ιατρικής στη ζωή μας και συγκεκριμένα της δυτικής ιατρικής. Μέσα από το πρίσμα της κοινωνίας που μας γαλούχησε όλοι έχουμε εμπειρίες ασθενειών, εξετάσεων, θεραπείας με φάρμακα και ίσως κάποιες φορές χειρουργικών επεμβάσεων στα περιστατικά που ενδείκνυνται.

Ήδη από το σχολείο μαθαίνουμε για τη δημιουργία της ζωής που ξεκινά από την ένωση των πατρογονικών αναπαραγωγικών κυττάρων, το λεγόμενο ζυγωτό που με αλλεπάλληλους πολλαπλασιασμούς δίνει τελικά ένα ολοκληρωμένο έμβιο ον και από τη στιγμή που θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει θα ενηλικιωθεί και αυτό και θα συνεχίσει τον κύκλο της ζωής με τη σειρά του.

Το σώμα μας, ο οργανισμός μας εξαρτώνται και ρυθμίζονται κατά κύριο λόγο από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μεταφέρει όλα τα ερεθίσματα από το σώμα προς τον εγκέφαλο και αντιστρόφως τις ανάλογες εντολές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται και το «μήνυμα» που θέλουμε όταν εισάγουμε τη βελόνα στα διάφορα σημεία.

Ο τοπικός ερεθισμός της βελόνας διεγείρει νευρώνες, αγγεία και κύτταρα και το μήνυμα στέλνεται στον εγκέφαλο, όπου και ξεκινάει μια διαδικασία κινητοποίησης του οργανισμού προκειμένου να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εντολή ούτως ώστε να επέλθει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, η φλεγμονή και ο πόνος όταν πάσχουμε από μια ισχιαλγία καταστέλλονται με αυτόν ακριβώς το μηχανισμό. Τοποθετώντας τις βελόνες στα ειδικά σημεία το αποτέλεσμα είναι να ελευθερωθούν στον οργανισμό ενδογενείς παυσίπονες και μυοχαλαρωτικές ουσίες που θα εξαλείψουν τα συμπτώματα και που παράγονται από κύτταρα και ιστούς του σώματός μας.

Βέβαια είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ανωτέρω μέσα από χρόνια μελετών και εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας και φυσικά έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αποκρυπτογραφήσουμε πλήρως το μηχανισμό λειτουργίας του βελονισμού και κατ’ ουσίαν του τρόπου που λειτουργεί ο ίδιος μας ο οργανισμός.

 

H Κινέζικη Ιατρική 

Στον αντίποδα της δυτικής θεώρησης της ιατρικής έρχεται να αντιτάξει τη δική της η Κινέζικη ιατρική, στην οποία ο άνθρωπος αποτελεί το σύνολο της ενέργειας που έχει δεχθεί από τους γονείς του, το περιβάλλον, την τροφή του, ακόμα και από τον αέρα που αναπνέει.

Η ενέργεια αυτή είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα και η διακοπή της ροής της καθώς και οι αυξομειώσεις της έντασής της επιφέρουν τις παθολογικές καταστάσεις που ονομάζουμε ασθένειες. Άρα η ισορροπία της ενέργειας ποσοτικά και ποιοτικά είναι το βασικό δεδομένο για την επίτευξη αυτού που ονομάζουμε υγεία και ευθύνεται εξίσου για κάθε σωματική αλλά και ψυχική – πνευματική παράμετρο αυτής και επηρεάζεται τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Αφού ληφθεί λεπτομερές ιστορικό και τεθεί η τελική διάγνωση επιλέγονται συγκεκριμένα σημεία στα διάφορα μέρη του σώματος για τη θεραπεία.

Η εμφάνιση του βελονισμού τοποθετείται από τους ιστορικούς περίπου 2000 με 3000 χρόνια π.χ. στην ασιατική ενδοχώρα όπου σύμφωνα και με ιστορικές αποδείξεις γνωρίζουμε ότι αναπτύχθηκαν μεγάλοι πολιτισμοί και οι δυναστείες τους ανέπτυξαν και καλλιέργησαν την ιατρική επιστήμη και έρευνα του καιρού τους.

Από τότε έως και σήμερα ελάχιστα άλλαξαν σε αυτή την αρχαία μέθοδο, απλά κάθε εποχή και κάθε γενιά των γιατρών του βελονισμού κατάφερνε να ερμηνεύσει ένα βήμα πιο πέρα τις ιδιότητες, τη χρήση και τα αποτελέσματα των σημείων του σώματος και της τεχνικής του βελονισμού.