Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Προσωπικό σημείωμα

Αρχική » Προσωπικό σημείωμα

Προσωπικό σημείωμα

Γιατί επέλεξα το βελονισμό.

Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές γιατί διάλεξα το βελονισμό, ασθενείς αλλά και συνάδελφοι μου. Είναι δύσκολο να απαντήσω συνοπτικά για ένα βίωμα τόσων ετών. Ακόμα πιο δύσκολο να αποδώσω με λόγια τις προσωπικές μου εμπειρίες μαθαίνοντας και εξασκώντας βελονισμό στην ιατρική μου καριέρα. Πώς να περιγράψω με την απλή επιστημονική ορολογία γεγονότα και καταστάσεις που έχω βιώσει, ιδίως σε δύσκολα περιστατικά που όλες οι προσπάθειες θεραπείας – με τα γνωστά μέσα – φάνταζαν απέλπιδες κι ο βελονισμός ως έσχατη τελικά απέδιδε; Εξάλλου, όταν έχεις δει τόσα πολλά, μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχουν;

Η διαδρομή μου στο πανεπιστήμιο και τα νοσοκομεία της Αθήνας, ως φοιτήτρια και μετά ως γιατρός, μου δημιουργούσε κάποιες φορές αναπάντητα ερωτήματα για τις ασθένειες που θεωρούνται αθεράπευτες ή αδιάγνωστες. Οι  φαρμακευτικές λύσεις σε τέτοια περιστατικά, δημιουργούσαν ακόμα περισσότερα προβλήματα παρά έλυναν τα υπάρχοντα. Όταν ξεκίνησα την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας κέρδισα και την υποτροφία του Υπ. Παιδείας και έτσι σε μια πολύ δύσκολη εποχή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 πήρα την απόφαση να σπουδάσω βελονισμό στην Κίνα. Αρχικά σπούδασα ιατρικό βελονισμό στο πανεπιστήμιο του Τιανζίν και αργότερα απέκτησα Μάστερ στο βελονισμό και την Κινέζικη ιατρική του πανεπιστημίου της Καντόνας. Στα εξωτερικά πανεπιστημιακά ιατρεία καθημερινά ερχόμουν σε επαφή με εκατοντάδες περιστατικά ασθενών που πρώτα λάμβαναν θεραπεία βελονισμού και μετά εάν υπήρχε ανάγκη πήγαινανα στα διάφορα τμήματα και ειδικότητες της κλασικής δυτικής ιατρικής, όπως γίνεται και σε εμάς.

Ο βελονισμός εξακολουθεί να ορίζεται από τους περισσότερους ως μια εναλλακτική / παραδοσιακή μέθοδος θεραπείας κυρίως λόγω της ασιατικής καταγωγής του, αλλά και της παλαιότητάς του. Με ιστορία άνω των 2 χιλιετηρίδων αντέχει ακόμα στις μέρες μας με απτές κλινικές αποδείξεις και εφαρμόζεται σε πολλά εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης πλέον. Η σύγχρονη επιστήμη επαναπροσδιορίζει συνεχώς την έννοια των απαρχαιωμένων όρων που κληροδοτήθηκαν από τη γενέτειρά του και σταδιακά με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογικής εξέλιξης αποκωδικοποιεί και εξηγεί τον τρόπο δράσης της θεραπείας με σύγχρονους όρους. Η επιφανειακή είσοδος της βελόνας στα διάφορα σημεία του σώματος είναι ένας σχετικά μη επεμβατικός τρόπος θεραπείας που ελέγχει με απίστευτη ακρίβεια όλες σχεδόν τις λειτουργίες χωρίς παρενέργειες. 

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τη δουλειά μου με το βελονισμό; 

Η ειλικρινής ευγνωμοσύνη και αγάπη στο βλέμμα των ασθενών μου στην πορεία όλων αυτών των χρόνων ως ιατρός – βελονίστρια.