Ρύθμιση της υπέρτασης με βελονισμό
Ο βελονισμός εφαρμόζεται καθημερινά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το πλανήτη για πλήθος συμπτωμάτων και ασθενειών. Μπορεί να βοηθήσει στην υπέρταση; Και όμως μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους τόσο στην πρόληψη όσο και στη ρύθμισή της.
Όπως γνωρίζουμε από τη σύγχρονη ιατρική, η υπέρταση δε θεραπεύεται αλλά ρυθμίζεται μέσω φαρμάκων και με αλλαγές στο τρόπο ζωής. Το 1/3 των ανθρώπων που εμφανίζουν υπέρταση μπορεί να ρυθμιστεί με απόλυτη επιτυχία μόνο με τα φάρμακα. Το 95% των περιπτώσεων αρτηριακής πίεσης οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια με κυριότερα την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το πολύ αλκοόλ, το άγχος και την έλλειψη άσκησης. Επίσης η αναστροφή των παραπάνω ενοχοποιητικών συνηθειών μπορεί να εμποδίσει εντελώς την εμφάνιση της υπέρτασης και των παρενεργειών της.
Ας ξεκινήσουμε με την πρόληψη:
Για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης της υπέρτασης πρέπει να αναστρέψουμε όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Ο βελονισμός μπορεί με επιτυχία να ρυθμίσει το άγχος και να μειώσει τα επίπεδα του στρες. Η δράση του στο κεντρικό νευρικό σύστημα επαναφέρει στο φυσιολογικό όλες τις ουσίες που συνδέονται με την υπερλειτουργία που δημιουργεί το στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διακοπή των επιβαρυντικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ετών γνωρίζουμε ότι η κεντρική δράση του βελονισμού «ξανά-ρυθμίζει» τις ουσίες που ενοχοποιούνται για όλες τις εξαρτήσεις όπως είναι η ντοπαμίνη. Έτσι η διακοπή των επιβλαβών συνηθειών γίνεται εύκολα και μόνιμα με τελικό αποτέλεσμα να μην παρουσιάσουμε υπέρταση.
Φαρμακευτική αγωγή και βελονισμός
Το ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση αλλά δε ρυθμίζονται με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχές πίεσης είναι πολύ μεγάλο, και αυτό είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία. Ο βελονισμός σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να φάρμακα να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικά και να σταθεροποιήσουν την πίεση. Αυτή η δράση γίνεται πάλι μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος του οργανισμού. Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος εμφανίζει αυτό που λέμε «νευροπίεση», δηλαδή διαταραχές της πίεσης σε συνθήκες άγχους, μπορεί να κάνει βελονισμό που γνωρίζουμε ότι δρα αγχολυτικά, και έτσι να επιτρέπεται στα φάρμακα να δράσουν κανονικά και να κρατούν τη πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Άρα ο βελονισμός εφαρμόζεται για τη ρύθμιση των επιβαρυντικών παραγόντων έτσι ώστε να μην εμφανιστεί υπέρταση, να ρυθμιστεί όσο ο ασθενής δε λαμβάνει φάρμακα καθώς και να κάνει πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα στις περιπτώσεις που ο ασθενής δε ρυθμίζεται και έχει διαταραχές της πίεσης. Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες όταν εφαρμόζεται σωστά από τον θεράποντα γιατρό, έχει μόνο θετική επίδραση στο σύνολο του οργανισμού. Ο βελονισμός είναι μία απόλυτα επιστημονική μέθοδος αφού τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί πολύ μεγάλος αριθμός ιατρικής έρευνας.