Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
Google Plus
LinkedIn
Twitter

Blog - Άρθρα

Αρχική » Blog – Άρθρα

Διακοπή καπνίσματος και βελονισμός.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα είναι μία εξάρτηση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό για τις εξαρτήσεις NIDA δεν πρέπει να μιλάμε για εξάρτηση αλλά για εξαρτητική συμπεριφορά. Κάθε εξάρτηση αποτελεί μία συμπεριφορά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συμπεριφορές θα πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά μία θεραπεία για το συγκεκριμένο άνθρωπο. Σε αυτού του είδους τα προβλήματα δεν υπάρχει μία θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Πολύ συχνά θα έχετε ακούσει ανθρώπους π.χ να κόβουν το κάπνισμα μόνοι τους εύκολα, ενώ άλλοι να καταφεύγουν σε φαρμακευτικές αγωγές ή άλλες θεραπείες με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Άρα λοιπόν ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει την ή τις θεραπείες που του ταιριάζουν για να μπορέσει να απαλλαγεί από την εξαρτητική συμπεριφορά. Επίσης οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αλλάζω μία συμπεριφορά σημαίνει, κάνω μία ολιστική αλλαγή στη ζωή μου, αλλάζω συνήθειες και βελτιώνω προς το καλύτερο την καθημερινότητά μου και την υγεία μου.

Το κάπνισμα είναι μία από τις εξαρτητικές συμπεριφορές που πολύ εύκολα κάποιος άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει. Είναι μια «εύκολη» κοινωνική συμπεριφορά χωρίς μεγάλα κοινωνικά αντίκτυπα αλλά με όλα τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης. Βιολογικά το σώμα μας φθείρεται σταδιακά με τη χρήση του καπνού και των παραγωγών του και το κεντρικό νευρικό σύστημα αποκτά τις χαρακτηριστικές αλλαγές της εξαρτητικής συμπεριφοράς.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για να βοηθήσει ανθρώπους με διαφορετικές εξαρτητικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο, με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του βελονισμού αφορούν τόσο το σωματικό παράγοντα όσο και το ψυχολογικό. Η διαδικασία εφαρμογής του στηρίζεται στην συνεργασία του γιατρού- βελονιστή με τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να διακόψει τη συνήθεια. Επίσης απαιτείται εξειδίκευση του γιατρού στις απεξαρτήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει και να στηρίξει τον άνθρωπο.

Στο πρώτο ραντεβού οι συμμετέχοντες συνεννοούνται για τον τρόπο εφαρμογής της θεραπείας και τον χρόνου παρακολούθησης. Το πρώτο στάδιο αφορά την διακοπή της ουσίας. Η ουσιαστική απεξάρτηση όμως ξεκινά όταν ο άνθρωπος αρχίζει τη ζωή του ελεύθερος από την προηγούμενη εξάρτηση. Στο πρώτο στάδιο της θεραπείας ο βελονισμός επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του σώματος και ρυθμίζει τις ουσίες αυτές που εκκρίνονται αυτόματα και σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, κ.α). Η ρυθμιστική αυτή δράση έχει σαν αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται πιο ήρεμος και πιο έτοιμος να κάνει την προσπάθεια του. Δεν εμφανίζονται διαταραχές στο μεταβολισμό, στον ύπνο, στην εντερική λειτουργία και άλλα συστήματα του οργανισμού. Παράλληλα, η τοπική δράση του βελονισμού βελτιώνει την όσφρηση έτσι ώστε η μυρωδιά του καπνού να ερεθίζει αρνητικά τον άνθρωπο, όπως αυτό γινότανε πριν συνηθίσει τη μυρωδιά αυτή.

Ο ρυθμός μείωσης του καπνίσματος εξαρτάται από το συγκεκριμένο άνθρωπο και το συγκεκριμένο χρόνο που κάνει τη θεραπεία. Έτσι, ο αριθμός των βελονισμών δεν είναι σταθερός αλλά συνήθως κλινικά βλέπουμε ότι ένας μέσος όρος είναι πέντε θεραπείες. Μετά τη διακοπή της ουσίας και ανάλογα με την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μπορούμε και πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιες θεραπείες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να μην παλινδρομήσει, να μην αναπτύξει κάποια άλλη αντιδραστική διαταραχή, να έχει γρήγορη αποτοξίνωση και καλή συναισθηματική κατάσταση.

Ο βελονισμός διαρκεί 20 λεπτά, είναι ανώδυνος, αναίμακτος και χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζεται σωστά. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του κλασικού βελονισμού όπως ωτο-βελονισμός, ηλεκτο-βελονισμός κ.α που μπορούν να επιλεγούν από το γιατρό. Όλα τα είδη του βελονισμού δρουν με παρόμοιο τρόπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Μπορεί να εφαρμοστεί σα μονοθεραπεία αλλά και σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Ένας πιο φυσικός τρόπος ζωής μπορεί να ξεκινήσει με μια «φυσική» θεραπεία όπως ο βελονισμός.

Πως βοηθάει ο βελονισμός με τον επίμονο πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους έχουν αναπτύξει τουλάχιστον μερικές φορές κεφαλαλγία. Τα περισσότερα είδη κεφαλαλγίας εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες, περίπου σε τριπλάσιο ποσοστό, ενώ κάποια είδη είναι πιο συχνά στους άντρες. Συνήθως ξεκινάνε στην εφηβεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε περιπτώσεις που μπορούν να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου.Σχετίζονται πολύ συχνά με έναν μη «υγιεινό» τρόπο ζωής όπως άγχος, κούραση και στεναχώρια, υπερκατανάλωση αλκοόλ και τροφής, έλλειψη φυσικής άσκησης κλπ.

Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλου: Η πιο απλή κατάταξη είναι σε κεφαλαλγίες περιστασιακές και κεφαλαλγίες συγκεκριμένου τύπου. Οι περιστασιακές κεφαλαλγίες έχουν μικρή χρονική διάρκεια και σπανία επανέρχονται για αυτό και δεν αποτελούν ιατρικό πρόβλημα.

Οι κεφαλαλγίες συγκεκριμένου τύπου έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα με παρόμοιο τρόπο. Αυτού του είδους τις κεφαλαλγίες τις χωρίζουμε σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι είναι οι πιο συχνές μορφές κεφαλαλγίας, δεν σχετίζονται με κάποιο υποκείμενο νόσημα και ο απεικονιστικός έλεγχος είναι καθαρός. Παραδείγματα τέτοιων πονοκεφάλων είναι η ημικρανία, η κεφαλαλγία τάσης και η αθροιστική κεφαλαλγία. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι σχετίζονται πάντα με κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο ανακαλύπτουμε στον απεικονιστικό έλεγχο δηλαδή με κάποια μαγνητική η αξονική τομογραφία. Μια άλλη μορφή πονοκεφάλου είναι ημικρανίες όπου έχουμε πόνο μόνο στη μία πλευρά στο κεφάλι και μερικά σταθερά συνοδά συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο φως και στον ήχο, η τάση αλλά και ο εμετός, μεγάλη αδυναμία και διακοπή από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Οι περισσότερες μορφές κεφαλαλγίας είναι αγνώστου αιτιολογίας δηλαδή δε βρίσκουμε κάποιο υποκείμενο νόσημα και τις αποκαλούμε λειτουργικές κεφαλαλγίες. Για να φτάσουμε στη διάγνωση πάντα είναι απαραίτητος ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος με εξετάσεις. Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό καθώς και κλινική εξέταση.
Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αντίθετα γνωρίζουμε για αρκετά παυσίπονα ότι μπορούν να δημιουργήσουν πονοκέφαλο…

Μία ολιστική και προσωποποιημένη προσέγγιση θα πρέπει να ακολουθείται έτσι ώστε να βρεθεί η πιο ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα αυτό. Αρχικά θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν παράμετροι που δημιουργούν το πονοκέφαλο ή τον επιδεινώνουν και να αποφεύγονται. Η ρύθμιση του στρες, καλός ύπνος και ξεκούραση, μυικοί σπασμοί, μυαλγίες, φυσική άσκηση και διατροφική ισορροπία είναι παράγοντες που θα πρέπει ο ασθενής να ρυθμίσει.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε τα οφέλη του βελονισμού στη θεραπεία των κεφαλαλγιών. Θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Αναλγητική δράση του βελονισμού.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε μελετήσει την αναλγητική δράση του βελονισμού σε πληθώρα συμπτωμάτων. Οι πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονται με το βελονισμό στην οξεία φάση λόγω της έκλυσης των ενδογενών αναλγητικών του οργανισμού μετά το βελονισμό. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε και να μειώσουμε τα περιστατικά των πονοκεφάλων όταν εφαρμόζουμε βελονισμό στα μεσοδιαστήματά όπου ασθενής δεν πονάει. Παράλληλα ο άνθρωπος μπορεί να μειώσει τα παυσίπονα φάρμακα που χρησιμοποιεί έτσι ώστε να μειωθεί η πολυφαρμακία αλλά και τα ίδια τα αναλγητικά να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μείωση των συνοδών συμπτωμάτων.

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την τάση για έμετο και τα επεισόδια εμέτου, ζάλης και κόπωσης. Με αυτό τον τρόπο η κρίση διαρκεί λιγότερο και ο οργανισμός μετά το επεισόδιο είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι κρίσεις πονοκεφάλων δημιουργούν μεγάλο αίσθημα καταβολής με το πέρασμα τους. Ο βελονισμός μειώνοντας τα συμπτώματα δημιουργεί μία καλύτερη φυσική κατάσταση και ευεξία μετά το περιστατικό.
Ρύθμιση όλων των συνοδών επιβαρυντικών παραγόντων όπως: μείωση του στρες, ρύθμιση εξαρτητικών συμπεριφορών όπως διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση ορμονών και μεταβολισμού κ.α. Επιπλέον η μυοχαλαρωτική δράση του βελονισμού μειώνει τους πονοκεφάλους που δημιουργούνται από προβλήματα του αυχένα, από κακή στάση στην εργασία ή στο σπίτι και την έλλειψη φυσικής άσκησης.

Πως γίνεται η θεραπεία.

Μετά την λήψη του ιατρικού ιστορικού και την εκτίμηση των εξετάσεων μπορεί να σχεδιαστεί μία θεραπεία βελονισμού που συνήθως έχει την αρχική φάση που αποτελείται από 10 έως 15 συνεδρίες και στη συνέχεια γίνονται κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες πρόληψης της επανεμφάνισης του πονοκεφάλου. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τα περιστατικά των πονοκεφάλων και σε αρκετές περιπτώσεις να σταματήσει πλήρως την επανεμφάνιση τους. Η μέθοδος είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Η κάθε θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά.

Στην ιατρική του 21ου αιώνα σχεδιάζουμε και προτιμούμε τις εξατομικευμένες θεραπείες με τις λιγότερες παρενέργειες και τον προληπτικό τους χαρακτήρα.

Ερωτήσεις

Είδη κεφαλαλγίας.
Διάγωση-θεραπεία
Βελονισμός
– πως δρα
– πως γίνεται
– ποια τα αποτελέσματα

Εγκυμοσύνη και το πρώτο διάστημα με το μωρό

Η συμβολή του βελονισμού στην επίλυση των προβλημάτων αυτής της εποχής.

Η εγκυμοσύνη καθώς και το πρώτο διάστημα με το μωρό είναι μία εποχή έντονων αλλαγών στη ζωή της γυναίκας τόσο οργανικών, ορμονικών και ανατομικών όσο και συναισθηματικών. Είναι μια εποχή αλλαγής και μετάβασης σε μία νέα ζωή. Η προσαρμογή στις αλλαγές  αυτές είναι τις πιο πολλές φορές αρμονική και εύκολη. Μερικές γυναίκες όμως μπορεί να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα σωματικά ή ψυχολογικά. Επίσης σε αυτή την εποχή η χρήση φαρμάκων πρέπει να γίνεται με πολύ μέτρο και όσο το δυνατό λιγότερο. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα προβλήματα και να μειώσει ή να καταργήσει τη χρήση φαρμάκων τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Τι είναι.

Ο βελονισμός είναι μία μορφή θεραπείας, μέσω των πολύ λεπτών ειδικών βελονών βελονισμού. Οι βελόνες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο σώμα μας, ανώδυνα και αναίμακτα. Μετά από περίπου 20 λεπτά, αφαιρούνται ενώ έχουν ήδη κινητοποιήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των τελευταίων 50 ετών γνωρίζουμε ότι ο βελονισμός μπορεί να σταματήσει τον πόνο, τον έμετο, να διορθώσει τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτό, ακόμα μπορεί να βοηθήσει και σε ένα απλό κρυολόγημα. Εφαρμόζεται σε όλους τους ανθρώπους και όλες τις ηλικίες, από το νεογέννητο μωράκι αλλά και την ίδια τη μαμά. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίες άρα είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος για την μαμά και το μωρό. Ας δούμε τις πιο συχνές εφαρμογές του.

Τα συμπτώματα του 1ου τριμήνου.

Η ναυτία και ο εμετός είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Οι ναυτίες συνοδεύονται από βάρος στο στομάχι, αίσθηση κορεσμού και τάση για εμετό, κυρίως τις πρωινές ώρες. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι καούρες είναι επίσης κοινά συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, από την αρχή μέχρι το τέλος της, με τους τελευταίους μήνες να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Δυσκοιλιότητα επίσης εμφανίζεται συχνά και οφείλεται σε ορμονικούς αλλά και μηχανικούς λόγους. Ο βελονισμός θα αναστείλει τον έμετο και θα διευκολύνει τη λειτουργία του στομάχου και όλου του πεπτικού συστήματος. Παρόμοια θα βοηθήσει το νεογέννητο με τους κολικούς αλλά και τα προβλήματα στις κενώσεις.

Ο πόνος.

Ο πόνος στη μέση, η οσφυαλγία, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα. Παρατηρείται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης του βάρους του σώματος και της πρόσθιας κάμψης της σπονδυλικής στήλης από το βάρος της κοιλιάς αλλά και μετά τον τοκετό όταν η σπονδυλική στήλη προσπαθεί να σταθεροποιηθεί.

Στο 2ο και 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί το καρπιαίο σύνδρομο, με πόνους στα χέρια , μουδιάσματα κυρίως το βράδυ που δεν αφήνουν τη γυναίκα να κοιμηθεί. Οφείλεται σε οίδημα των ιστών του καρπού και συμπίεση του μέσου νεύρου, εξαιτίας, κατακράτησης υγρών, που είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Επίσης γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες μπορούν να μειώσουν το πόνο με το βελονισμό.

Αρτηριακή πίεση και διαβήτης.

Το 8-12% των εγκύων είναι υπερτασικές. Η υπέρταση εμφανίζεται συνήθως μετά την 20ή εβδομάδα και κυρίως όσο πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού. Επίσης ο διαβήτης της κύησης είναι το είδος του διαβήτη που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετές ποσότητες ινσουλίνης για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα υδατανθράκων στο αίμα. Παρουσιάζεται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά και η διάγνωση  γίνεται συνήθως από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο βελονισμός βελτιώνει το μεταβολισμό και μπορεί να αναστρέψει τη δημιουργία υπέρτασης και διαβήτη, ειδικά στα αρχικά στάδια αυτών.

Ουρολοίμωξη και άλλες φλεγμονές.

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να είναι και ασυμπτωματικές. Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος επίσης μπορούμε να θεραπεύσουμε με το βελονισμό και να μειώσουμε τη πιθανότητα λήψης αντιβιωτικών.

Αλλεργίες.

Οι αλλεργίες είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα και κατά την εγκυμοσύνη είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Ο βελονισμός μπορεί να σταματήσει μία αλλεργία, δερματική ή άλλης μορφής χωρίς κανένα κίνδυνο για τη μητέρα και το παιδί.

Ψυχικές διαταραχές.

Από κλινικές μελέτες προγεννητικού ελέγχου, φαίνεται ότι τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατάθλιψης και άγχους. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι μία εσωτερική ένταση ή ανησυχία, ευερεθιστότητα ή δυσκολία συγκέντρωσης. Μπορεί επίσης το άγχος να σωματοποιείται με συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ταχύπνοια από το αναπνευστικό, ναυτία, έμετο, ανορεξία ή ξηροστομία από το γαστρεντερικό, πόνο στο στήθος από το καρδιαγγειακό, ζάλη ή πονοκέφαλο από το νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να εκφράζεται με εμμονικές σκέψεις -ιδεοληψίες, φοβίες και καταναγκασμούς. Ο βελονισμός μειώνει τα επίπεδα του στρες άρα μπορεί να αναστρέψει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Κάπνισμα.

Γυναίκες που δε μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να βοηθηθούν από τα βελονισμό. Οι θεραπείες είναι αγχολυτικές και η προσπάθεια διακοπής γίνεται πολύ πιο εύκολα. Με λίγες συνεδρίες βελονισμού το κάπνισμα διακόπτεται εύκολα και χωρίς συναισθηματική φόρτιση.

 

 

Αλλεργία & Βελονισμός

Αλλεργία ονομάζουμε μία υπερβολική αντίδραση του οργανισμού μας όταν έρχεται σε επαφή με κάποια συστατικά. Η αντίδραση αυτή γίνεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα που προσπαθεί να απορρίψει, να διώξει αυτές τις ουσίες ενώ κανονικά θα έπρεπε να τις αναγνωρίζει σαν οικείες και να μην αντιδρά. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, σε συστατικά που παλιότερα δε προκαλούσαν αλλεργία, αλλά και να εξαφανιστεί το ίδιο ξαφνικά.

Η ουσία ή οι ουσίες που μας προκαλούν αλλεργίες λέγονται αλλεργιογόνα ή αντιγόνα. Μπορεί να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και εύκολα αναγνωρίσιμο όπως η γύρη των ανοιξιάτικων λουλουδιών ή το συστατικό μιας τροφής ή ενός φαρμάκου αλλά μπορεί να είναι και κάτι που δε θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε ποτέ!

Η αλλεργία έχει δύο διακριτές φάσεις:

  1. i. την οξεία φάση(ή άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας τύπου Ι) εμφανίζεται μέσα σε λίγο διάστημα από την έκθεση στο αλλεργιογόνο και κρατά για κάποιο χρόνο μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο – συνήθως εμφανίζεται περιστασιακά ή εποχικά
  2. ii. και τη χρόνια αλλεργία που είναι μια χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο και τα συμπτώματα από περιστασιακά γίνονται μόνιμα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο, με διαφορετική συχνότητα, διάρκεια και ένταση ακόμα και μετά από έκθεση στο ίδιο αλλεργιογόνο. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ένταση του αλλεργιογόνου αλλά και την κατάσταση του ανοσολογικού μας συστήματος και του οργανισμού γενικότερα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια όπως μία ρινική καταρροή, κνησμός, δερματίτιδα αλλά και πολύ έντονα όπως χρόνιο άσθμα, ακόμα και επικίνδυνα για τη ζωή του ανθρώπου, οίδημα λάρυγγα. Επίσης σε χρόνιες αλλεργίες έχουμε ταυτόχρονα εξασθένηση ζωτικών λειτουργιών πχ από μία αλλεργική ρινίτιδα φτάνουμε σε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια. Μην ξεχνάμε ότι η χρόνια αλλεργία εκτός από τα συμπτώματα που έχει, είναι μία χρόνια φλεγμονή γεγονός που έχει πολλές παρενέργειες στον οργανισμό ‘όπως αύξηση χρόνιων νοσημάτων, επιγενετικές αλλαγές κ.α. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και η δραστηριότητά του διαταράσσονται όσο διάστημα ζει με την αλλεργία.

Οι θεραπείες αποσκοπούν στη διακοπή αυτής της παράδοξης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και στην απομάκρυνση από το αλλεργιογόνο, όταν αυτό είναι εφικτό. Οι χημικές θεραπείες δε μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους και πολύ συχνά οι άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή με την αλλεργία τους…

Ο βελονισμός είναι μία πολύ σημαντική θεραπεία για κάθε είδους αλλεργία. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο οξύ στάδιο όσο και στο χρόνιο, να σταματήσει τα συμπτώματα αλλά και να αναστρέψει για πάντα αυτή τη παράδοξη λειτουργία του οργανισμού. Γνωρίζουμε από την υπάρχουσα έρευνα ότι ο βελονισμός δρα απευθείας στο ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα στα κύτταρα που λειτουργούν λάθος στην αλλεργική αντίδραση, επίσης μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής. Μερικές δράσεις του είναι

βελτιώνει την διαταραγμένη ισορροπία των βοηθητικών κυττάρων Τ, (Th) τύπου 1 και 2 (Th1 / Th2) Ανάλυση IgE (ανοσοσφαιρίνης Ε), αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης από ανθρώπινα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα, αναστέλλει την απελευθέρωση των χημικών μεσολαβητών, καταστέλλουν περαιτέρω τη σύνθεση της ιντερλευκίνης  IL-4 και της IL-13 (κυτοκινών τύπου Th2) με κύτταρα που εκφράζουν υποδοχείς που διεγείρονται με αλλεργιογόνο ή αντί-ΙGΕ αντίσωμα (π.χ., βασεόφιλα περιφερικού αίματος ή μαστοκύτταρα).

Αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον άνθρωπο είναι ότι ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις μορφές αλλεργίας ακόμα και στις φαρμακευτικές.

Θεραπεία συμπτωμάτων.

Μειώνει σταδιακά τα συμπτώματα του ανθρώπου. Όταν έχουμε εποχιακή ή περιστασιακή αλλεργία τότε γίνεται ένας αριθμός θεραπειών μέχρι τη βελτίωση του ανθρώπου – περίπου 10, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβλήματος. Σε αυτή τη φάση οι θεραπείες είναι αρκετά τακτικές, μπορεί και 3 φορές τη βδομάδα, μέχρι να δούμε εμφανή μείωση των συμπτωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο γίνεται μία προληπτική επανάληψη των θεραπειών με σκοπό τη σταθεροποίηση του ανοσολογικού μας συστήματος. Όταν κάποιο πρόβλημα έχει σαφή εποχιακή εμφάνιση τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε βελονισμό προληπτικά, πριν από την εποχή εμφάνισης των συμπτωμάτων. Στο μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων η αλλεργία δεν εμφανίζεται αλλά και αν έχουμε κάποια συμπτώματα τότε αυτά θα είναι ελάχιστα.

Διακοπή αλλεργικής αντίδρασης.

Όταν η αλλεργική κρίση έχει βελτιωθεί με το βελονισμό, μπορούμε να συμπληρώσουμε τη θεραπεία με ένα αριθμό συνεδριών, όχι πολύ τακτικών, με σκοπό να αναστρέψουμε αλλά και να διακόψουμε εντελώς την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού. Ο άνθρωπος σταδιακά μπορεί να ξανάρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο χωρίς την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανθρώπου που ζουν με κατοικίδια και ξαφνικά αναπτύσσουν αλλεργία σε αυτά. Μετά από ένα σωστό σχήμα βελονισμού, οι περισσότεροι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με το κατοικίδιό τους και χωρίς κανένα ίχνος αλλεργίας.

Χρόνιες αλλεργίες.

Στα χρόνια περιστατικά ακολουθούμε ένα διαφορετικό σχήμα θεραπείας με σκοπό την μείωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων αλλά ταυτόχρονα και τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος που διαταράχθηκε άρα και την πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος. Για παράδειγμα σε μία χρόνια αναπνευστική αλλεργία ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της καταρροής, του άσθματος κ.α. αλλά ταυτόχρονα μειώνει τις κρίσεις του προβλήματος, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και έτσι εμποδίζει την επιδείνωση του προβλήματος. Επίσης σημαντική ωφέλεια από τα παραπάνω είναι ότι μειώνεται η φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό έχει προφυλακτική δράση για το μέλλον και πιθανή ανάπτυξη άλλης παράπλευρης ασθένειας. Τέλος είναι πολύ σημαντικό ότι η βελτίωση αφορά και τη διάθεση του ατόμου, τη ποιότητα της ζωής του αλλά και της καλύτερης ανταπόκρισης στη πιθανή λήψη φαρμάκων.

Παιδικές αλλεργίες.

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις ηλικίες, από τα νεογέννητα μέχρι την τρίτη ηλικία. Στα παιδιά συνήθως χρειαζόμαστε λιγότερες θεραπείες βελονισμού άρα έχουμε θεραπεία σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Σε αυτή την ηλικία ο βελονισμός είναι η πιο ασφαλής, χωρίς καμία παρενέργεια, και σίγουρη θεραπεία.

Βελονισμός: Εναλλακτική θεραπεία ή ιατρική πρακτική;

Τι δείχνουν οι έρευνες – Ελένη Δασκαλάκη – Shape 20.12.18

Ο βελονισμός θεωρείται πλέον ιατρική πρακτική και μπορεί να καταπολεμήσει από άγχος και αλλεργίες μέχρι χρόνιους πόνους.

Συνεργάστηκε η δρ Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, γενική ιατρός, ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, πρόεδρος Παγκόσμιας Εταιρίας

Ιατρών Βελονισμού ICMART και ΕΣΙΒΕ  (Βελονισμός Αθήνα).

Συνταγογραφούμενος… βελονισμός!

Η επόμενη συνταγή από το γιατρό σου μπορεί, αντί για παυσίπονα, να γράφει βελονισμό! Έρευνες επιβεβαιώνουν πως η αρχαία αυτή κινεζική θεραπευτική τεχνική μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα και περισσότεροι «κλασικοί» γιατροί αναγνωρίζουν την αξιοπιστία της. «Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες έρευνες που υποστηρίζουν τη χρήση του βελονισμού για πολλά προβλήματα υγείας» λέει η δρ Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, γενική ιατρός, ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych. Για αρχή, σε ριζοσπαστική νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα βρέθηκε πως ο βελονισμός συμβάλλει στην απελευθέρωση των βλαστοκυττάρων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους τένοντες και άλλους ιστούς να επιδιορθωθούν μόνοι τους, ενώ παράγει επίσης αντιφλεγμονώδεις ουσίες που σχετίζονται με τη θεραπεία.

Σύμφωνα με έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), οι βελόνες κάνουν το δέρμα να προκαλέσει την απελευθέρωση μορίων μονοξειδίου του αζώτου, ενός αερίου που βελτιώνει την κυκλοφορία στις μικρότερες φλέβες της επιδερμίδας.

Και γιατί είναι αυτό σημαντικό;«Η μικροκυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της θεραπείας, καθώς το αίμα μεταφέρει ουσίες που ελέγχουν τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονή» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Sheng-Xing Ma, MD, PhD. Ο βελονισμός έχει επίσης σημαντική επίδραση στο νευρικό σου σύστημα. «Σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει ώστε το σώμα σου να μπορεί να ανανεωθεί πιο γρήγορα» συμπληρώνει η δρ Κωνσταντίνα Θεοδωράτου. Όταν εισέρχεται μια βελόνα στο δέρμα, προκαλεί την έκκριση ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και πυροδοτούν μια αλυσιδωτή αντίδραση που απενεργοποιεί την αντίδραση «μάχη ή φυγή». Ως αποτέλεσμα, μειώνονται τα επίπεδα του στρες. «Ουσιαστικά, αυτό υποτίθεται ότι συμβαίνει όταν κάνεις διαλογισμό ή άλλες τεχνικές διαχείρισης του στρες, μόνο που το αποτέλεσμα είναι πιο ισχυρό και πιο γρήγορο. Ο βελονισμός χαλαρώνει τους μυς σου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς και μειώνει τη φλεγμονή για να βοηθήσει τη θεραπεία» προσθέτει. Και έχει ελάχιστες παρενέργειες –υπάρχει ένας ελάχιστος κίνδυνος για μικροαιμορραγία και αυξημένο πόνο–, οπότε δεν έχεις λόγο να μην τον δοκιμάσεις.

Δεν είναι όλες οι βελόνες ίδιες

Ο βελονισμός γεννήθηκε στην Κίνα. Στην πορεία των ετών διαδόθηκε σε όλες τις χώρες και δημιουργήθηκαν αρκετές παραλλαγές του κινεζικού βελονισμού. «Υπάρχουν τρία βασικά είδη βελονισμού: ο κινεζικός, ο ιαπωνικός και ο κορεατικός» εξηγεί η δρ Κωνσταντίνα Θεοδωράτου.

Η βασική αρχή όλων είναι πως οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού που μπορούν να ελέγξουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος και λειτουργίες του. Η ουσιαστική διαφορά είναι στο είδος της βελόνας που χρησιμοποιείται και στην τεχνική της τοποθέτησής τους. Οι κινεζικές βελόνες αρχικά ήταν πιο χοντρές, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται όλα τα είδη και εισέρχονται βαθύτερα στο δέρμα.

Επίσης, οι βελονιστές συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερες ανά συνεδρία –5 ως 15– και καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή του σώματος. Η ιαπωνική τεχνική χρησιμοποιεί λεπτότερες βελόνες, που μπαίνουν «ρηχά» στο δέρμα, εστιάζοντας στην κοιλιά, την πλάτη και σε μερικά βασικά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, ενός δικτύου σαν ιστού αράχνης από σημεία βελονισμού σε όλο σου το σώμα. Σε κάποια είδη κορεατικού βελονισμού χρησιμοποιούνται μόνο τέσσερις λεπτές βελόνες, που τοποθετούνται στρατηγικά, ανάλογα με το πρόβλημα που προσπαθείς να θεραπεύσεις. Οι βελόνες του βελονισμού δεν έχουν αυλό ή φάρμακο, είναι ιδιαίτερα λεπτές, όσο μία τρίχα από τα μαλλιά σου, γι’ αυτό και είναι ανώδυνες για τους
περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχουν νέες, πιο ισχυρές εκδοχές

Ο ηλεκτροβελονισμός κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ. Στον απλό βελονισμό οι βελόνες τοποθετούνται για 20 λεπτά και ο γιατρός μπορεί σε αυτό το διάστημα να τις «στρίψει» με το χέρι του μερικές φορές ή όχι. Στον ηλεκτροβελονισμό επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με ηλεκτρικό ρεύμα που διοχετεύεται σε ένα ζεύγος βελονών από ειδική συσκευή. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο ηλεκτροβελονισμός απελευθερώνει ενδορφίνες για την ανακούφιση του πόνου» σχολιάζει η ειδικός. «Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις όπου έχουμε σχεδόν εγγυημένη άμεση ανταπόκριση, ενώ στο βελονισμό που οι χειρισμοί γίνονται με το χέρι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσοχή».

Το μόνο μειονέκτημα; Ορισμένοι νέοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθίσουν την αίσθηση – ένα μυϊκό τρέμουλο όταν κυλά το ρεύμα. Όπως επισημαίνει η ειδικός, ο γιατρός σου μπορεί να αυξήσει σταδιακά την ένταση του ρεύματος για να μπορείς να το συνηθίσεις ή να ξεκινήσει με παραδοσιακό βελονισμό και να περάσει στις συνεδρίες με ηλεκτροβελονισμό μετά από μερικές συνεδρίες ώστε να προσαρμοστείς.

Όχι μόνο για ανακούφιση από τον πόνο

Η αναλγητική δράση του βελονισμού είναι ισχυρή και επαρκώς μελετημένη. Υπάρχουν όμως όλο και περισσότερα στοιχεία από έρευνες που αποκαλύπτουν πως τα οφέλη του έχουν μεγαλύτερο εύρος απ’ όσο θεωρούσαν μέχρι τώρα οι γιατροί. Για παράδειγμα, άνθρωποι με αλλεργίες που ξεκίνησαν βελονισμό στην αρχή της εποχής της γύρης μπόρεσαν να σταματήσουν τα αντιισταμινικά 9 ημέρες νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από εκείνους που δεν έκαναν βελονισμό, σύμφωνα με μελέτη από το Charité – Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου.

Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει πως η πρακτική μπορεί να είναι χρήσιμη για προβλήματα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε πως ο βελονισμός έχει επίσης πολλά διανοητικά οφέλη. Μπορεί να μειώσει την ένταση αισθημάτων άγχους για έως και 3 μήνες μετά τη θεραπεία, σύμφωνα με μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Ο λόγος για τη μακροπρόθεσμη επίδρασή του πρέπει να σχετίζεται με τον άξονα ΗΡΑ (υποθάλαμος – υπόφυση – επινεφρίδια), ένα σύστημα που ελέγχει την αντίδρασή μας στο άγχος.

Σε μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Τζορτζτάουν βρέθηκε ότι συνεδρίες ηλεκτροβελονισμού σε ποντίκια με χρόνιο άγχος μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που ενεργοποιούν την αντίδραση «μάχη ή φυγή», συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν έκαναν τη θεραπεία. Και μπορεί όλα αυτά να είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου για την επίδραση του βελονισμού. Οι επιστήμονες εξετάζουν την πρακτική ως έναν τρόπο για τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας, την ενίσχυση της
αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για την κατάθλιψη, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους με υπέρταση και των παρενεργειών από τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τη μείωση της ναυτίας, τη βελτίωση του ύπνου, την αναστροφή της υπογονιμότητας. Όλες οι παραπάνω έρευνες σηματοδοτούν ένα πολύ λαμπρό μέλλον γι’ αυτή την αρχαία θεραπευτική μέθοδο.

Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες

Καθώς ο βελονισμός γίνεται πλέον μια «κλασική» θεραπευτική πρακτική, έχουν γίνει πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των βελονιστών. Στη χώρα μας σήμερα η εφαρμογή του βελονισμού επιτρέπεται να γίνεται μόνο από γιατρούς εξειδικευμένους σε αυτόν. Οι γιατροί που σκοπεύουν να ασχοληθούν με το βελονισμό χρειάζονται ειδική εκπαίδευση.

Κι άλλες νέες τεχνικές!

Βελονισμός χωρίς βελόνα αλλά με λέιζερ: Στα σημεία του βελονισμού κατευθύνεται δέσμη λέιζερ από την ειδική συσκευή, χρησιμοποιείται σε αυτούς που πραγματικά φοβούνται τις βελόνες, όπως τα παιδιά και τα…ζώα. Βελονισμός στην κτηνιατρική; Φυσικά! Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ο βελονισμός εφαρμόζεται και στα ζώα, μικρά ή μεγάλα.