Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Blog - Άρθρα

Αρχική » Blog – Άρθρα

Προληπτική Ιατρική και Βελονισμός

Το 2020 ανακοινώθηκε μία εργασία από το Harvard/MIT Πανεπιστήμιο της Αμερικής η οποία αποδεικνύει τη προληπτική δράση του βελονισμού. Συγκεκριμένα εφαρμόστηκε βελονισμός σε μία ομάδα με φλεγμονή πριν και σε μία δεύτερη ομάδα μετά την έναρξή της και βρέθηκε πως στην ομάδα που εφαρμόστηκε βελονισμός πριν την εμφάνιση της φλεγμονής η ασθένεια ήταν ελαφρύτερη κατά 20-80%. Εδώ και πολλά χρόνια μέσω της σύγχρονης έρευνας στην ιατρική γνωρίζουμε πως ο βελονισμός μειώνει τη φλεγμονή, ρυθμίζει τις ορμόνες και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μειώνει το άγχος και βελτιώνει το ψυχισμό. Τώρα όμως έχουμε αποδείξεις ότι ο βελονισμός έχει προληπτική δράση. Όταν εφαρμόζεται προληπτικά -πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και η ασθένεια- τότε η δράση του είναι να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα και η ασθένεια.

Στην πραγματικότητα αυτή η δράση του βελονισμού είναι γνωστή από πολλών ετών μέσω τις κλινικής εμπειρίας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού είναι ορατά και μετρήσιμα στους ανθρώπους που κάνουν βελονισμό συστηματικά και προληπτικά.

Πως γίνεται αυτό;

Κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του περνάει περιόδους που έχει πολύ κούραση, άγχος, κακό ύπνο, κακή διατροφή. Αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν μία απορρύθμιση του κεντρικού νευρικού και του ανοσολογικού συστήματος. Στην αρχή δεν υπάρχουν άλλα παθολογικά συμπτώματα. Όμως αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν μία χρόνια-μικρο-φλεγμονή στο σώμα μας που είναι η βάση για τη δημιουργία του επόμενου σταδίου που είναι η εμφάνιση των πρώτων σωματικών συμπτωμάτων και στη συνέχεια μιας συστηματικής πάθησης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις ξεκινούν από χρονίζουσες μικρο-φλεγμονές και απορυθμίσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και όχι σε γενετικούς παράγοντες. Η Επιγενετική -μία σύγχρονη επιστήμη που μελετά την αλλαγή των γονιδίων μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας- μας αποδεικνύει σήμερα ότι αν δεν αναστραφούν αυτές οι χρόνιες μικρο-φλεγμονώδεις καταστάσεις θα οδηγήσουν σε χρόνιες σοβαρές ασθένειες.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι το πιο βασικό βήμα στην ιατρική είναι η πρόληψη και μετά η θεραπεία.

Ο βελονισμός μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται στην Προληπτική Ιατρική. Οι θεραπείες πρέπει γίνονται 4-5 φορές το χρόνο σε ανθρώπους «φαινομενικά» υγιείς. Είναι μία εύκολη θεραπεία, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζεται με ασφάλεια και αμιγούς ιατρικούς όρους.

Από τη κλινική εμπειρία βλέπουμε ότι μόνο ένα 20% του πληθυσμού κάνει προληπτική ιατρική, δυστυχώς… Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται για θεραπείες όταν ήδη έχουν κάποια συμπτώματα. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά τη θεραπεία ρύθμισης του προβλήματος μπορούμε να συνεχίσουμε με βελονισμό- όταν πιο αισθανόμαστε καλά. Αυτές οι θεραπείες δρουν προληπτικά και πιθανότατα ο άνθρωπος δε θα εμφανίσει ξανά το πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να κάνουμε βελονισμό όταν είμαστε υγιείς. Ο πλανήτης νοσεί από χρόνιες μη μεταδοτικές παθήσεις (καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, στρες κ.α) και σε όλες αυτές μπορούμε να δράσουμε με το βελονισμό και να βελτιώσουμε την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

 

Yπέρταση και Βελονισμός

Ρύθμιση της υπέρτασης με βελονισμό

Ο βελονισμός εφαρμόζεται καθημερινά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το πλανήτη για πλήθος συμπτωμάτων και ασθενειών. Μπορεί να βοηθήσει στην υπέρταση; Και όμως μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους τόσο στην πρόληψη όσο και στη ρύθμισή της.

Όπως γνωρίζουμε από τη σύγχρονη ιατρική, η υπέρταση δε θεραπεύεται αλλά ρυθμίζεται μέσω φαρμάκων και με αλλαγές στο τρόπο ζωής. Το 1/3 των ανθρώπων που εμφανίζουν υπέρταση μπορεί να ρυθμιστεί με απόλυτη επιτυχία μόνο με τα φάρμακα. Το 95% των περιπτώσεων αρτηριακής πίεσης οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια με κυριότερα την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το πολύ αλκοόλ, το άγχος και την έλλειψη άσκησης. Επίσης η αναστροφή των παραπάνω ενοχοποιητικών συνηθειών μπορεί να εμποδίσει εντελώς την εμφάνιση της υπέρτασης και των παρενεργειών της.

Ας ξεκινήσουμε με την πρόληψη:

Για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης της υπέρτασης πρέπει να αναστρέψουμε όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Ο βελονισμός μπορεί με επιτυχία να ρυθμίσει το άγχος και να μειώσει τα επίπεδα του στρες. Η δράση του στο κεντρικό νευρικό σύστημα επαναφέρει στο φυσιολογικό όλες τις ουσίες που συνδέονται με την υπερλειτουργία που δημιουργεί το στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διακοπή των επιβαρυντικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ετών γνωρίζουμε ότι η κεντρική δράση του βελονισμού «ξανά-ρυθμίζει» τις ουσίες που ενοχοποιούνται για όλες τις εξαρτήσεις όπως είναι η ντοπαμίνη. Έτσι η διακοπή των επιβλαβών συνηθειών γίνεται εύκολα και μόνιμα με τελικό αποτέλεσμα να μην παρουσιάσουμε υπέρταση.

Φαρμακευτική αγωγή και βελονισμός

Το ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση αλλά δε ρυθμίζονται με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχές πίεσης  είναι πολύ μεγάλο, και αυτό είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία. Ο βελονισμός σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να φάρμακα να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικά και να σταθεροποιήσουν την πίεση. Αυτή η δράση γίνεται πάλι μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος του οργανισμού. Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος εμφανίζει αυτό που λέμε «νευροπίεση», δηλαδή διαταραχές της πίεσης σε συνθήκες άγχους, μπορεί να κάνει βελονισμό που γνωρίζουμε ότι δρα αγχολυτικά, και έτσι να επιτρέπεται στα φάρμακα να δράσουν κανονικά και να κρατούν τη πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Άρα ο βελονισμός εφαρμόζεται για τη ρύθμιση των επιβαρυντικών παραγόντων έτσι ώστε να μην εμφανιστεί υπέρταση, να ρυθμιστεί όσο ο ασθενής δε λαμβάνει φάρμακα καθώς και να κάνει πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα στις περιπτώσεις που ο ασθενής δε ρυθμίζεται και έχει διαταραχές της πίεσης. Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες όταν εφαρμόζεται σωστά από τον θεράποντα γιατρό, έχει μόνο θετική επίδραση στο σύνολο του οργανισμού. Ο βελονισμός είναι μία απόλυτα επιστημονική μέθοδος αφού τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί πολύ μεγάλος αριθμός ιατρικής έρευνας.