Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Προληπτική Ιατρική και Βελονισμός

Αρχική » Blog – Άρθρα » Προληπτική Ιατρική και Βελονισμός

Το 2020 ανακοινώθηκε μία εργασία από το Harvard/MIT Πανεπιστήμιο της Αμερικής η οποία αποδεικνύει τη προληπτική δράση του βελονισμού. Συγκεκριμένα εφαρμόστηκε βελονισμός σε μία ομάδα με φλεγμονή πριν και σε μία δεύτερη ομάδα μετά την έναρξή της και βρέθηκε πως στην ομάδα που εφαρμόστηκε βελονισμός πριν την εμφάνιση της φλεγμονής η ασθένεια ήταν ελαφρύτερη κατά 20-80%. Εδώ και πολλά χρόνια μέσω της σύγχρονης έρευνας στην ιατρική γνωρίζουμε πως ο βελονισμός μειώνει τη φλεγμονή, ρυθμίζει τις ορμόνες και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μειώνει το άγχος και βελτιώνει το ψυχισμό. Τώρα όμως έχουμε αποδείξεις ότι ο βελονισμός έχει προληπτική δράση. Όταν εφαρμόζεται προληπτικά -πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και η ασθένεια- τότε η δράση του είναι να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα και η ασθένεια.

Στην πραγματικότητα αυτή η δράση του βελονισμού είναι γνωστή από πολλών ετών μέσω τις κλινικής εμπειρίας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού είναι ορατά και μετρήσιμα στους ανθρώπους που κάνουν βελονισμό συστηματικά και προληπτικά.

Πως γίνεται αυτό;

Κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του περνάει περιόδους που έχει πολύ κούραση, άγχος, κακό ύπνο, κακή διατροφή. Αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν μία απορρύθμιση του κεντρικού νευρικού και του ανοσολογικού συστήματος. Στην αρχή δεν υπάρχουν άλλα παθολογικά συμπτώματα. Όμως αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν μία χρόνια-μικρο-φλεγμονή στο σώμα μας που είναι η βάση για τη δημιουργία του επόμενου σταδίου που είναι η εμφάνιση των πρώτων σωματικών συμπτωμάτων και στη συνέχεια μιας συστηματικής πάθησης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις ξεκινούν από χρονίζουσες μικρο-φλεγμονές και απορυθμίσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και όχι σε γενετικούς παράγοντες. Η Επιγενετική -μία σύγχρονη επιστήμη που μελετά την αλλαγή των γονιδίων μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας- μας αποδεικνύει σήμερα ότι αν δεν αναστραφούν αυτές οι χρόνιες μικρο-φλεγμονώδεις καταστάσεις θα οδηγήσουν σε χρόνιες σοβαρές ασθένειες.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι το πιο βασικό βήμα στην ιατρική είναι η πρόληψη και μετά η θεραπεία.

Ο βελονισμός μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται στην Προληπτική Ιατρική. Οι θεραπείες πρέπει γίνονται 4-5 φορές το χρόνο σε ανθρώπους «φαινομενικά» υγιείς. Είναι μία εύκολη θεραπεία, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζεται με ασφάλεια και αμιγούς ιατρικούς όρους.

Από τη κλινική εμπειρία βλέπουμε ότι μόνο ένα 20% του πληθυσμού κάνει προληπτική ιατρική, δυστυχώς… Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται για θεραπείες όταν ήδη έχουν κάποια συμπτώματα. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά τη θεραπεία ρύθμισης του προβλήματος μπορούμε να συνεχίσουμε με βελονισμό- όταν πιο αισθανόμαστε καλά. Αυτές οι θεραπείες δρουν προληπτικά και πιθανότατα ο άνθρωπος δε θα εμφανίσει ξανά το πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να κάνουμε βελονισμό όταν είμαστε υγιείς. Ο πλανήτης νοσεί από χρόνιες μη μεταδοτικές παθήσεις (καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, στρες κ.α) και σε όλες αυτές μπορούμε να δράσουμε με το βελονισμό και να βελτιώσουμε την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας.