Λ. Ποσειδώνος 69 και Αλίμου, 17456, Άλιμος 210 8940532
Facebook
LinkedIn
Twitter

Εγκυμοσύνη και το πρώτο διάστημα με το μωρό

Αρχική » Blog – Άρθρα » Εγκυμοσύνη και το πρώτο διάστημα με το μωρό

Η συμβολή του βελονισμού στην επίλυση των προβλημάτων αυτής της εποχής.

Η εγκυμοσύνη καθώς και το πρώτο διάστημα με το μωρό είναι μία εποχή έντονων αλλαγών στη ζωή της γυναίκας τόσο οργανικών, ορμονικών και ανατομικών όσο και συναισθηματικών. Είναι μια εποχή αλλαγής και μετάβασης σε μία νέα ζωή. Η προσαρμογή στις αλλαγές  αυτές είναι τις πιο πολλές φορές αρμονική και εύκολη. Μερικές γυναίκες όμως μπορεί να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα σωματικά ή ψυχολογικά. Επίσης σε αυτή την εποχή η χρήση φαρμάκων πρέπει να γίνεται με πολύ μέτρο και όσο το δυνατό λιγότερο. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα προβλήματα και να μειώσει ή να καταργήσει τη χρήση φαρμάκων τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Τι είναι.

Ο βελονισμός είναι μία μορφή θεραπείας, μέσω των πολύ λεπτών ειδικών βελονών βελονισμού. Οι βελόνες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο σώμα μας, ανώδυνα και αναίμακτα. Μετά από περίπου 20 λεπτά, αφαιρούνται ενώ έχουν ήδη κινητοποιήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των τελευταίων 50 ετών γνωρίζουμε ότι ο βελονισμός μπορεί να σταματήσει τον πόνο, τον έμετο, να διορθώσει τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτό, ακόμα μπορεί να βοηθήσει και σε ένα απλό κρυολόγημα. Εφαρμόζεται σε όλους τους ανθρώπους και όλες τις ηλικίες, από το νεογέννητο μωράκι αλλά και την ίδια τη μαμά. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίες άρα είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος για την μαμά και το μωρό. Ας δούμε τις πιο συχνές εφαρμογές του.

Τα συμπτώματα του 1ου τριμήνου

Η ναυτία και ο εμετός είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Οι ναυτίες συνοδεύονται από βάρος στο στομάχι, αίσθηση κορεσμού και τάση για εμετό, κυρίως τις πρωινές ώρες. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι καούρες είναι επίσης κοινά συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, από την αρχή μέχρι το τέλος της, με τους τελευταίους μήνες να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Δυσκοιλιότητα επίσης εμφανίζεται συχνά και οφείλεται σε ορμονικούς αλλά και μηχανικούς λόγους. Ο βελονισμός θα αναστείλει τον έμετο και θα διευκολύνει τη λειτουργία του στομάχου και όλου του πεπτικού συστήματος. Παρόμοια θα βοηθήσει το νεογέννητο με τους κολικούς αλλά και τα προβλήματα στις κενώσεις.

Ο πόνος

Ο πόνος στη μέση, η οσφυαλγία, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα. Παρατηρείται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης του βάρους του σώματος και της πρόσθιας κάμψης της σπονδυλικής στήλης από το βάρος της κοιλιάς αλλά και μετά τον τοκετό όταν η σπονδυλική στήλη προσπαθεί να σταθεροποιηθεί.

Στο 2ο και 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί το καρπιαίο σύνδρομο, με πόνους στα χέρια , μουδιάσματα κυρίως το βράδυ που δεν αφήνουν τη γυναίκα να κοιμηθεί. Οφείλεται σε οίδημα των ιστών του καρπού και συμπίεση του μέσου νεύρου, εξαιτίας, κατακράτησης υγρών, που είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Επίσης γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες μπορούν να μειώσουν το πόνο με το βελονισμό.

Αρτηριακή πίεση και διαβήτης

Το 8-12% των εγκύων είναι υπερτασικές. Η υπέρταση εμφανίζεται συνήθως μετά την 20ή εβδομάδα και κυρίως όσο πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού. Επίσης ο διαβήτης της κύησης είναι το είδος του διαβήτη που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετές ποσότητες ινσουλίνης για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα υδατανθράκων στο αίμα. Παρουσιάζεται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά και η διάγνωση  γίνεται συνήθως από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο βελονισμός βελτιώνει το μεταβολισμό και μπορεί να αναστρέψει τη δημιουργία υπέρτασης και διαβήτη, ειδικά στα αρχικά στάδια αυτών.

Ουρολοίμωξη και άλλες φλεγμονές

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να είναι και ασυμπτωματικές. Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος επίσης μπορούμε να θεραπεύσουμε με το βελονισμό και να μειώσουμε τη πιθανότητα λήψης αντιβιωτικών.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα και κατά την εγκυμοσύνη είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Ο βελονισμός μπορεί να σταματήσει μία αλλεργία, δερματική ή άλλης μορφής χωρίς κανένα κίνδυνο για τη μητέρα και το παιδί.

Ψυχικές διαταραχές

Από κλινικές μελέτες προγεννητικού ελέγχου, φαίνεται ότι τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατάθλιψης και άγχους. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι μία εσωτερική ένταση ή ανησυχία, ευερεθιστότητα ή δυσκολία συγκέντρωσης. Μπορεί επίσης το άγχος να σωματοποιείται με συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ταχύπνοια από το αναπνευστικό, ναυτία, έμετο, ανορεξία ή ξηροστομία από το γαστρεντερικό, πόνο στο στήθος από το καρδιαγγειακό, ζάλη ή πονοκέφαλο από το νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να εκφράζεται με εμμονικές σκέψεις -ιδεοληψίες, φοβίες και καταναγκασμούς. Ο βελονισμός μειώνει τα επίπεδα του στρες άρα μπορεί να αναστρέψει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Κάπνισμα

Γυναίκες που δε μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να βοηθηθούν από τα βελονισμό. Οι θεραπείες είναι αγχολυτικές και η προσπάθεια διακοπής γίνεται πολύ πιο εύκολα. Με λίγες συνεδρίες βελονισμού το κάπνισμα διακόπτεται εύκολα και χωρίς συναισθηματική φόρτιση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *